Cupping massage / therapie

Cupping Therapie vindt zijn oorsprong in de Oosterse geneeskunde en is al duizenden jaren oud. Het is een effectieve manier om spierknopen te ontspannen en blokkades in het lichaam te verminderen of op te heffen, door middel van een stimulerende dieptewerking.

Werking:

Cupping therapie werkt met het plaatsen van kunststof cups op de huid. Met beleid wordt vacuüm toegepast op de cup, waarbij stimulatie plaatsvindt van de huid en onderliggend bindweefsel. De cups zijn verschillend van grootte, en kunnen daardoor zeer gericht op specifieke plekken op het lichaam worden gezet.

Waar de cups worden geplaatst en hoe intensief de behandeling is, hangt af van de persoon en de reden van behandeling. Voor de behandeling neem ik de tijd om dit met je te bespreken. Wanneer je langer of veel last hebt van b.v. vastzittende onderrug of schouders, kan het raadzaam zijn om meerdere behandelingen te ondergaan.

Cupping heeft een sterke invloed op de huid, de spieren, de bloedsomloop en het zenuwstelsel. Bij de toepassing van Cupping therapie zie je door de plaatsing en massage met de cups een plaatselijke reactie op de huid, die licht rood tot donker kan kleuren. Het lichaam stuurt extra witte bloedlichaampjes naar de plek waar de cupping is gedaan en nodigt zo het lichaam uit om het zelfgenezend vermogen in te zetten. Afvalstoffen worden door de intensieve behandeling en massage afgevoerd.

De energie kan weer vrijer door het lichaam stromen en worden blokkades verminderd of opgeheven.

Cupping werkt heel effectief op diverse klachten zoals pijn in spieren en gewrichten, onderrugpijn, hoofdpijn, migraine, nekpijn, schouderpijn, verklevingen en cellulite.

Doet een behandeling pijn?

Dit is sterk afhankelijk of en in welke mate er blokkades of verklevingen zijn. Vooral bij een eerste behandeling kan cupping pijnlijk aanvoelen. De behandeling is met meer of minder vacuüm van de cup goed aan te passen. De zuigkracht is altijd voelbaar en na afloop zijn er vaak rode of blauwe plekken/strepen op de huid zichtbaar. Deze zullen na enkele dagen verdwijnen. Het verdwijnen van de verkleuring gaat meestal gelijk op met het verbeteren van de klachten.

Cupping is onder meer werkzaam bij:

– spier- en gewrichtsklachten
– rug-, nek- en schouderpijn

Wet Cuppen

Afkomstig uit de Islamitische cultuur is “Hijamah Cupping” ook wel “Wet Cuppen” genoemd. De theorie achter deze vorm is dat er eerst een klein sneetje in de huid wordt gemaakt waardoor er “vuil, bloed/dode bloedcellen” uit het lichaam worden gehaald. Daarna worden de cups op de huid geplaatst.

Merendeels wordt er vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruik gemaakt van Vuur Cuppen. Bij deze vorm wordt er gewerkt met glazen cups die door middel van vuur verwarmd worden en zo vacuüm zuigen op de huid. Deze vorm van cuppen vergt veel techniek en expertise.

In mijn praktijk maak ik gebruik van “Koud/Dry Cuppen en Moving Cuppen”. Dat betekent dat ik gebruik maak van Polyester cups die door middel van een pistooltje, lucht uit de cup zuigen en daardoor vast komen te zitten aan de huid. Er komt dus geen vuur of een sneetje aan te pas. Afhankelijk van de klachten, kan er ook gemasseerd (Moving Cuppen) worden met een cup. Dat houdt in dat er over de huid wordt geschoven terwijl de cup vacuüm zuigt.

Dry cupping